In oktober een toertocht plannen is alsof je een speld in een hooiberg zoekt. Maar voor diegene die de speld vinden kan ook oktober uitzonderlijk mooi weer geven. En ja, die speld was op 16 oktober te vinden want het was schitterend weer om een toertocht te maken. Maar wat is er dan anders dan in de zomer zal menigeen zich afvragen. Dat zijn uiteraard de “herfstkleuren” die je niet tegenkomt in de lente of zomer, maar enkel in de herfst. Prachtig van licht geel tot diep bruin en alles wat daar tussen zit.

Om 10:00u verzamelen zich een aantal Solexliefhebbers in Café-restaurant Schoonoord waar op 4 dagen na maar 20 jaar geleden ook de eerst officiële Pegalex Solextoertocht van start ging. Jammer voor ons dat Ruurd er niet bij kon zijn anders zou dit nog meer historie naar boven gehaald hebben.

Met dit mooi weer kwamen er slechts 5 opdagen, wat zeer weinig was voor zo’n mooie toertocht. Vanuit Oosterbeek richting spoor en de bloemkwekerij De Boshoeve langs allerlei paden verhard en onverhard naar de golfbaan in Heelsum. Voor je het weet ban je vanuit Heelsum over de brug bij Heteren waar de eerst stop plaatsvond. Daar kwam het verhaal dat Jan en Henk de “De  Calkoenschool” onderweg hadden waargenomen. Arnold zocht vol ongeloof op de smartphone naar de bevestiging en vond deze ook. Ze hadden dus niet gedroomd onderweg maar goed opgelet.

We vervolgde de weg via Heteren, Randwijk, Indoornik, Zetten richting Dodewaard. Ongeveer op de helft van de tocht werd gezamenlijk beslist om bij Restaurant De Engel de lunch te nuttigen. Zeer luxe uitstraling op de deurklink na die hersteld werd door Henk. De lunch smaakte er niet minder om. Klaar staand voor vertrek miste we Tom nog, maar niet te lang dus konden we onze weg vervolgen.

Nou ja vervolgen: daar kwam al een probleem van de door Frank uitgezette digitale route. Daar stond niet dat de waaldijk afgesloten was 50m na De Engel.  Alternatieve nummers stonden vermeld en werden dan ook gevolgd door Wely, Andelst, rond Slijk Ewijk, Herveld Zuid, Loenen en Oosterhout richting Elst. Straten waar velen nog niet gereden hadden maar o zo mooi. In Els aangekomen was er eer een stop, maar die werd ingewisseld voor een lekkere versnapering voor het Wapen van Elst. De schitterende zon was voor Tom de reden om een heerlijk dame blanche ijs te nemen waar hij met volle teugen van genoot.  

Na deze pauze was het een appel en eitje om via Landerij de Park, Schuitgraaf, Fort Vier richting de Drielse Rijndijk te rijden. Van daaruit richting Gelderdoom naar de Nelson Mandelabrug richting de vertreklocatie Café Restaurant Schoonoord. Na 66 km te hebben afgelegd zonder storingen waren de deelnemers zeer tevreden dat ze met dit mooie weer besloten hadden om Solex te gaan rijden voor deze in de winterstalling wordt geplaatst.

Groeten, Arnold, Frank, Henk, Jan en Tom.