Jaarlijks rijden we op 21 juni een midzomer toertocht. Ook dit jaar start deze tocht bij het Eethuys in Doorwerth. Met 1 vrouw en 12 mannen aan de start zijn we met een mooi clubje. Het weer ziet er aardig uit maar toch als we de tocht om 19.30 uur willen starten gaat het regenen. Gelukkig een kleine bui en wachten we tot het weer droog wordt. Om 19.45 gaan we van start.

De tocht gaat richting Renkum langs Quadenoord en de beeldentuin richting Ede. Leuk om de beeldentuin een keer te bezoeken. Er worden mooie beelden gehakt en er staan beelden buiten die gratis te bezichtigen zijn. Overdag een drankje nuttigen is ook mogelijk. We passeren de Ginkelse heide en komen uit bij het voormalige kazernecomplex Ede-west. Waar o.a. de voormalige Mauritskazerne ligt. Van mijn diensttijd bekent. Ik heb er in de nachtelijke uurtjes wacht gelopen. Pas dan merk je hoog groot die complexen eigenlijk waren. De tocht gaat verder lang de het voormalige kazernecomplex Ede-oost. Tot in de jaren 90 de thuishaven van de Verbindingdienst Ede. We passeren de goudkust van Ede (Arnhemseweg) naar beneden wat slingerend door wat straten van de zeehelden buurt richting Lunteren. Onderweg hoorde ik al wat gesprekken over hoe koud het was voor deze tijd van het jaar. Een frisse wind en net iets te zomers gekleed maakte het koud op de Solex. Ik besloot om maar een koffiestop te houden in Lunteren. Deze was niet gepland dus maar hopen dat er iets open is. We reden via boerenlandweggetjes langs de Doesburgermolen de brommer sloperij van Nap naar Lunteren. In het centrum kwamen we als eerste café Floor tegen. Een monumentaal pand met op de voorgevel hotel. Nou was slapen niet de bedoeling en of het nog een hotel was? Van binnen zag het er wat ouderwets ingericht uit met wat lokale Lunteranen aan de bar hangend. Met wat Solex rijders erbij, werd het een mooi passend plaatje. We konden ons opwarmen en een drankje nuttigen. Ik zag van alles voorbij komen koffie, chocolade, thee, bier, berenburger en zelfs appelgebak met slagroom. Na deze versnaperingen moesten we toch weer richting Doorwerth en bij voorkeur zo snel mogelijk. Warmer was het niet geworden. Besloten om van de geplande route af te wijken en de snelste weg te pakken. Via de Lunterseweg richting Ede. In Ede zwaaide Nieske af richting huis en gingen de mannen verder. Op de Proosdijerveldweg ontstond nog een klein probleem. Lek bandje. De biba werd door Frank snel en vakkundig vervangen. Nog wat roestpoeder uit de buba gooien, biba erin en gaan maar weer. Gelukkig was dit het enige probleem onderweg. Via de Bennekomseweg wat geslinger door een mooie villa wijk van Bennekom en de Keijenbergseweg ging het richting Renkum. Ondanks dat de meeste deelnemers deze route wel kennen blijft het een mooi weg om met de Solex te rijden. In Renkum nam ook Tom vast afscheid en bij de Kievietsdel Peter. Koud en verkleumd kwamen we na 44 km aan in Doorwerth. De zin om nog iets te drinken was verdwenen. We namen afscheid van elkaar en ook de midzomertocht 2018 zat er weer op.

Voor de liefhebbers de route is hier te vinden:  https://www.route.nl/fietsroute/770700/toertocht-de-kievit-18032018

De tocht heet anders omdat deze eigenlijk bedoeld was voor de 1e Pegalex tocht in 2018. Omdat er toen nog zout op de weg lag, ging deze tocht toen niet door. De tocht begint niet in Doorwerth maar bij de Beken in Renkum.

Ik hoop dat de deelnemers genoten hebben van de tocht ondanks dat het niet zo warm was.

Tot de volgende keer.

Met vriendelijke groet Arnold schoeman