Na de winter is de Pegalex Solex karavaan weer in beweging gekomen met de 1e tocht van het seizoen 2019. De tocht startte bij de sporthal in Doorwerth. Over het weer hadden we niets te klagen. Mooi zonnig weer en niet al te koud. Er zijn 1e tochten gereden onder slechtere condities. Dat het mooi weer was vonden meer mensen. We startten de tocht met 16 personen.

Ze kwamen uit alle hoeken van Gelderland en zelfs 1 gastrijder Dennis uut Twente. De gereden tocht is de Molentocht. Helaas konden we gezien de tijd niet deze hele tocht rijden. We hebben dus 3 molens gemist maar wie weet voor een volgende keer doen we de 2 exemplaren in Ede en nog 1 in Renkum ook nog een keer aan. Veel tijd om bij de molens te stoppen was er helaas niet. Er moest gereden worden om de 44 km op tijd af te ronden.

De route begint bij de Renkumse molen. We rijden vanuit Doorwerth dus richting de Molenweg in Renkum. Na de Renkumse molen gaat de rit verder richting Wageningen. Via Oranje Nassau oord, onderlangs via de Veerweg, 5 mei plein komen we uiteindelijk bij molen De Vlijt. Verder gaat het richting campus terrein van de Wageningen universiteit. Voordat we het terrein oprijden een lek bandje. Het probleem wordt snel verholpen. We passeren imposante gebouwen van de universiteit. Iedere keer als ik er na een tijdje weer kom is er weer iets bijgebouwd. Het wordt inmiddels een dorp buiten het dorp Wageningen. Via het binnenveld rijden we verder richting Bennekom. Onderweg houdt de Solex van Myrna ermee op. Na wat sleutelen, rijdt de Solex weer. De vaart is er wel een beetje uit. Vanuit Bennekom rijden we richting Ede. Bij de Bovenbuurtweg besluit Myrna richting Veenendaal te rijden en gaan de 15 mannen verder naar de volgende molen De Keetmolen in Ede. Vandaar rijden we richting het marktplein in Ede om daar een drankje te scoren. Voordat we het plein bereiken worden we tot stilstand gedwongen op het Zwartelaantje. Het Zwartelaantje een mooi zandpad waar je volgens mij ook met de Solex mag rijden. Een blauw rechthoekig bord met fietspad erop stond er niet bij de ingang. Een meneer had daar andere ideeën over. Ja, zijn hond mocht natuurlijk wel los lopen. Om de boel niet te frustreren maar 5 meter gefietst om daarna de motor weer te starten. We waren ook al bijna aan het einde van het pad en we hadden dorst. Gelukkig was er een terras open. Sterker nog er werd een deel van het terras speciaal voor ons geopend. Nadat de kelen gesmeerd waren werd het tijd om richting Doorwerth te rijden. De mooie slingerende weggetjes hadden we gehad. Nu kon het gas open. Langs de N224 reden we richting Wolfheze. Ik was graag dwars over de Ginkelse heide gereden. Maar bij het begin van die paden staan wel van die blauwe bordjes. Via Wolfheze kwamen we rond 16.30 uur weer aan bij de sporthal. Een aantal van de deelnemers hebben in de sporthal nog een drankje gedaan. Ik zelf heb nog even met Dennis uut Twente gepraat. Hij was lid van de Twentsche Ros. Een brommerclub met Solex afdeling. Zelf vind ik het wel eens leuk om op de website van zo’n club te kijken. Dus voor de liefhebbers: www.oldtimerbromfietsclub.nl

Ik hoop dat de deelnemers plezier hebben gehad tijdens het rijden van de 1e tocht. Ik in ieder geval wel.

Tot een volgende keer tijdens 1 van de Solex tochten.

Met vriendelijke groet Arnold Schoeman