Solexweekend Bergen op Zoom 28, 29 en 30 juni 2019

Het beloofde een zonnig en zeer warm weekend te worden en dat werd het ook. Vrijdag druppelden de deelnemers binnen via een zanderig grintpad dat leidde naar de Hoeve Hildernisse. Een schitterende lokatie. Nadat de tenten, caravans en campers waren gesetteld, begon het avondprogramma met een ritje naar de binnenstad van Bergen op Zoom. Op het Markiezenhof kregen we het verhaal te horen van Jan metten Lippen, de Markies die leefde in de 15de eeuw. Door zijn volle lippen, zo gaat het verhaal, was hij erg potent getuige zijn 13 kinderen en ongeveer 50 buitenechtelijke kinderen. Na terugkomst werd de behendigheid van de Solexrijders getest. Slalommen, over een wip rijden en ringsteken. Daarna bleef het nog lang gezellig.

Op zaterdag ging de rit naar Zeeland. De organisatie had 4 verkeersregelaars op snelle motoren geregeld. Zij bleven beide dagen zorgen voor een snelle en veilige oversteek van gevaarlijke wegen en kruispunten. De eerste rit leidde ons vanaf de Brabantse Wal naar Zeeland en de Oosterschelde waar ons een zeer bijzondere koffiepauze wachtte. Koffie, thee, water (met citroen) en appelflappen. Heerlijk. Na een korte uitleg over de geschiedenis van het gebied ging de stoet op weg naar de Westerschelde via de 'Hooiweg', Stationsbuurt en Rilland. Via de dijk langs de Westerschelde met uitzicht op de kerncentrales bij Doel en de haven van Antwerpen reden we de Brabantse Wal weer op. De lunch werd gebruikt in Hoogerheide in het Kloosterhof, gemeentehuis van de gemeente Woensdrecht. Via een groot rondje rondom de vliegbasis Woensdrecht reden we terug naar Bergen op Zoom. Na een rondje om de Binnenschelde werd het zandpad naar de Hoeve Hildernisse beklommen en daalden we af naar ons tijdelijk verblijf. Uit de zon en in de schaduw werden koude drankjes genuttigd en werd na enige tijd de barbecue aangestoken. Na het eten nam de beroemde Solex quiz een aanvang geleid door de Markies en zijn helper. Onze kennis over Solexen werd uitputtend getest en ook kennis over oud Hollandse liedjes hetgeen veel hilariteit opleverde. De jury had het moeilijk maar kwam met een bindende niet-bediscussierbare uitslag. Er werden mooie prijzen toegekend zoals hoofdkussen en Solex miniatuurtjes. Na deze zeer geslaagde avond legde men zich voorzichtig te rusten.

De zondag was ander weer. Redelijk fris met een stevig windje. De rit ging wederom naar Zeeland maar nu stond de Oosterschelde en Tholen op het programma. Het was beuken tegen de wind in maar op de Oesterdam bij Tholen wachtte ons wederom een heerlijke verrassing. Koffie, met oma's cake en allerlei drankjes stonden op ons te wachten. Het was daar genieten. De tocht werd vervolgd door een rit door de Brabantse polders richting de rand van Bergen op Zoom. Daar werd geluncht op het volkstuincomplex 'De Bommesee'.

De tocht werd afgesloten met een grote bocht door het Brabantse landschap: bossen, landerijen en zandverstuivingen. Via de Wouwse Plantage en Halsteren reden we over de dijk van de Binnenschelde om Bergen op Zoom heen en werd de laatste keer het oplopende zand/grintpad richting de Hoeve Hildernisse genomen. In totaal zijn er 165 km afgelegd.

Voor de liefhebbers was er eten geregeld. Samengevat het was een perfect georganiseerd weekend met mooie afwisselende tochten, prima lunchlocaties, erg leuke avondprogramma's en de catering onderweg was ronduit geweldig en sfeervol.

Organisatie: CHAPEAU!!

video https://youtu.be/JcfdPuuGDmE

 

Huub Haaker