Rondje Radio Kootwijk
Wageningen 28 april 2013
Het is 28 april op de toerkalender van Pegalex staat het rondje "Radio Kootwijk". Hiervoor verzamelen een 26 solex vrienden zich in het clubhuis van Toer Club Wageningen tussen tien uur en half elf. Onder het genot van koffie en kruidkoek is het weer een gezellig treffen tussen de liefhebbers van de solex. Om half elf wordt de start van de tocht door middel van een korte briefing aangekondigd. Het rondje wat uitgezet is heeft een lengte van 80-85 km en vraagt enigszins tempo van het solexje. Hierna worden de solexen gestart en een begin gemaakt richting Radio Kootwijk.
Wageningen wordt via de wijk "Noord West" verlaten om daarna van het mooie binnenveld te genieten richting Ede wat extra glans heeft door de stralen van de zon die deze dag de solex rijders vergezellen. In Ede aangekomen wordt achter elkaar slingerend het vizier op Lunteren gericht. Het dorp wordt zelf niet aangedaan het peloton kronkelt zich om Lunteren heen een weg voor, aan de voet van de Goudsberg, een kleine stop voor een peukje, plasje, praatje. Er valt ook gewoon te genieten van het boeren landschap waar het boemeltje "de Vallei lijn" vroeger het kippenlijntje vredig doorkruist. Na het fluitje van gehoorzaamheid wordt het rolletje weer op de voorband gezet en koersgezet naar Weekrom – Harskamp. De prachtige Veluwe komt daarmee op het netvlies zo ook Kootwijk waar na ruim veertig kilometer afgelegd te hebben het tijd wordt om ook de innerlijke mens enigszins te voorzien van brandstof. Een deel gaat binnen zitten voor de lunch een ander deel geniet van de heerlijke zon op het terras. Na dit rust moment komt het doel inzicht. In the middle of nowhere komt de imposante kathedraal voor ons. Het ontwerp van dit zendgebouw is van Julius Luthman. Het zendgebouw werd door de overheid destijds gebouwd voor een radiotelegrafische verbinding met het toenmalige Nederlands Indie Het werd op de zandverstuiving van kootwijk neergezet om dat dit een relatief storingsvrije omgeving was. Een bijkomend voordeel was dat het terrein eigendom was van de overheid. In 1918 start de bouw van de barakken en in 1920 het zendstation. De voltooiing is in 1923 het is het eerste eigen Nederlandse zendstation. Het gebouw is ook het eerste gebouw dat volledig uit gewapend beton bestond. De zendfunctie is allang vervallen zijn aantrekkingskracht op de vele bezoekers nog lang niet ook niet op de solex broeders en zusters. Gedwongen door de tijd word er afscheid genomen van de immense kathedraal via een rondje door het dorp radio- kootwijk komt het zij aanzicht nog eenmaal inzicht. Er wordt weer koersgezet richting Harskamp. Door de smalle paden en de tegemoet komende weg gebruikers is het noodzakelijk dat er achter elkaar gereden wordt. Pruttelend langs de aanwezige schietbanen in Harskamp komt Otterlo in beeld. De koperen ploert die de gehele reis al haar best doet om de dag te voorzien van een aangename temperatuur geeft ook het dorp Otterlo kleur en glans. Gebruik makend van de zandpaden richting Ede kan er halver wege weer even genoten worden van de ontwakende natuur. Natuurlijk voor enkele ook weer het momentje voor een peukje, plasje, praatje etc. (alleen niet van een boemeltje) In Ede aangekomen
komt ook Wageningen weer inzicht. Omdat er vele wegen naar Wageningen leiden wordt er een keus gemaakt om via de kraats in Bennekom langs de andere zijde van de wijk "Noord West" eind punt van de tocht te bereiken. Aangekomen bij het clubhuis zijn er die enigszins na trillend zich languit op de aanwezige bank neer ploffen. Anderen klepperen onder het genot van geest verruimd watertje na over de mooie tocht en zien alweer uit naar de volgende.
Met dank aan: Hans Groeneveld, Jan vd Brink, Bert en Ageeth Hensen
Bert Hensen